הוועדה המוניטרית של בנק ישראל בראשות הנגיד פרופ' אמיר ירון קבעה היום, 09.10.2024, להשאיראת הריבית ללא שינוי ברמה של 4.50%.
זו הפעם השישית ברציפות מאז ינואר 2024 שהוועדה מחליטה להתיר את הריבית על כנה.
לצד החלטת הריבית הודיע הבנק על הורדת תחזית הצמיחה הכלכלית של ישראל ומעריך שהתוצר יצמח בשיעור של 0.5% בלבד בשנת 2024 ובשיעור של 3.8% בשנת 2025. הפיחות בתחזית הצמיחה של ישראל מתבסס על הערכות שהמלחמה תימשך בעצימות גבוהה גם בתחילת 2025, לפחות, וכי יחד איתה תימשך גם חוסר הוודאות במשק.
מה עומד מאחורי החלטת הבנק?
ההחלטה להותיר את הריבית ברמה של 4.5% התקבלה על רקע השפעת המלחמה המתמשכת על כלכלת המדינה והפיחות בשקל מול הדולר והאירו, אשר משפיעים על הצמיחה הכלכלית והאינפלציה.
זאת בניגוד למגמה העולמית, לאור העלייה באינפלציה בישראל בשבועות האחרונים. סביבת האינפלציה נותרת גבוהה, והוועדה המוניטרית מעריכה כי תחול עלייה נוספת בתחילת 2025, כאשר התמתנות תתרחש רק במחצית השנייה של השנה.
עם זאת, קיימים סימני התאוששות קלים, כמו עלייה בצריכה הפרטית, יצוא שירותי הייטק וגיוסי הון של חברות הייטק.
תחזית הגירעון של הממשלה הוגדלה ל-7.2% לשנים 2024-2025, מעל תקרת היעד של 6.6% שנקבעה על ידי משרד האוצר. פרמיית הסיכון של ישראל הגיעה לשיא, ודירוג האשראי שלה עלול להיפגע עוד יותר אם המצב הביטחוני והכלכלי לא יתייצב.
הנגיד מתייחס גם לענף הבנייה שנכנס למשבר והאטה מתחילת המלחמה, בעיקר בגין המחסור החריף בכוח אדם מאז עצירת כניסת העובדים הפלסטינים. בבנק ישראל מתייחסים לנתוני הלמס, לפיהם נרשמה ברבעון האחרון ירידה של 17% בגמר בנייה לעומת התקופה המקבילה אשתקד.